Tunne itsesi - Sopiiko persoonallisuutesi kotona työskentelyyn?

Kotona työskentely on parhaimmillaan antoisaa, rentouttavaa ja stressitöntä puuhaa. Kotona työskentelevä henkilö voi itse päättää aikatauluistansa ja pitää vapaapäiviä silloin kun siltä tuntuu. Luonnollisesti on selvää että mikäli heittäytyy kokonaan oloneuvokseksi, tulot tipahtavat nopeasti ja kotona tapahtuvalle työnteolle voi tulla konkreettinen stoppi viimeistään siinä vaiheessa kun laskut lankeavat maksuun. Tästä syystä on hyvä pohtia jo ennen kotona työskentelyn aloittamista sopiiko tällainen toimeentulon muoto juuri sinulle.

Aikataulutat itse päiväsi

Olet käytännössä itsesi herra, kukaan ei tule sanelemaan sinulle milloin sinun kuuluu tehdä töitä ja milloin voit olla vapaalla. Kukaan ei huohota niskaan ja kysele oletko pysynyt aikatauluissa. Voit pitää kahvitauon milloin haluat ja missä haluat. Jos aamulla nukuttaa, ei ole pakko nousta seitsemältä vaan voit torkkua rauhassa niin pitkään kuin torkuttaa ja herätä virkeänä töihin. Lomat voit pitää silloin kun sinulle parhaiten sopii ottamatta huomioon muiden loma-aikatauluja. Monet kokevatkin nimenomaan tämän vapauden yhdeksi kotona työskentelyn parhaimmista puolista.

Kukaan ei valvo että työt tulevat todella tehtyä

Monet yleisesti positiivisiksi mielletyistä seikoista voivat myös kääntyä kotona työskentelevää henkilöä vastaan. Aikatauluista ja tavoitteista on helppo lipsua kun kukaan ei ole valvomassa suoriutumista. Monet ihmiset ovat luonteeltaan sellaisia, että tarvitsevat ulkopuolisen "käskyttäjän" saadakseen asiat tehtyä. Mikäli kuulut tähän ihmisryhmään kannattaa harkita vakavasti onko kotona työskentely sinua varten. Kotona työskentely ei tarkoita jatkuvaa lomalla oloa ja juhlintaa, vaan päinvastoin kurinalaisuutta ja kykyä keskittyä tehokkaasti käsillä olevaan työhön sen sijaan että harhautuisi jatkuvasti tekemään muita asioita. Tästä syystä kotona työskentely ei todellakaan sovi kaikille.

Työyhteisön puute

Kotona työskentelevä jää paitsi työpaikan yhteisöllisestä ilmapiiristä ja pienistä arjen rutiinit rikkovista käytäväkeskusteluista työtovereiden kanssa. Jälleen kerran ihmisen persoonallisuudella on ratkaiseva rooli siinä kuinka paljon työyhteisön puute häiritsee. Toiset meistä ovat niin sosiaalisia että tarvitsevat ihmisten välistä säännöllistä vuorovaikutusta päivittäin tai vähintään viikottain ja masentuvat mikäli eivät sitä saa, toiset taas nauttivat yksinolosta ja itsekseen tekemisestä ja saattavat jopa kokea liiallisen sosiaalisen kanssakäymisen taakaksi.

Sosiaalisen kanssakäymisen on osoitettu lisäävän onnellisuuden tasoa useissa tutkimuksissa, eikä sosiaalisten suhteiden tärkeyttä kannata aliarvioida vaikka kuuluisikin ihmisryhmään jolle kanssakäyminen muiden kanssa ei ole jokapäiväinen välttämättömyys. Kotona työskentelevä henkilö jää helposti yksin ja sosiaaliset suhteet kuihtuvat kasaan ellei niistä pidä aktiivisesti huolta. Tärkeintä on tunnistaa mihin ihmistyyppiin itse kuuluu ja laatia käytännön suunnitelmat sen mukaan. Mikäli olet sosiaalinen luonne mutta silti haluat työskennellä kotona, kannattaa aktivoitua kaveripiirissä ja pitää huolta siitä että tulee käytyä tuttavien kanssa lounaalla, kahvilla, kävelyllä tai harrastuksissa ainakin muutaman kerran viikossa. Jos taas nautit yksinolosta etkä tarvitse ympärillesi suurta ihmisjoukkoa, olet ideaalinen kandidaatti kotona työskenteleväksi pienyrittäjäksi.

Uskallanko kokeilla?

Jos kotona työskentely kiinnostaa, sitä kannattaa ilman muuta kokeilla. Jos huomaat ettei itsenäinen työ lopultakaan sovi sinulle, voit koska tahansa palata takaisin kodin ulkopuolella tapahtuvan työn pariin. Tärkein ominaisuus pienyrittäjälle on sitkeys ja periksiantamattomuus. Alku on usein hankalaa ja monet luopuvat haaveistaan liian nopeasti jaksamatta panostaa pitkällä tähtäimellä uuteen uraan. Jos kotona työskentely on sinun haaveesi, älä anna periksi. Haaveesi saavuttaminen on täysin mahdollista, tänä päivänä useat ihmiset työskentelevät kotona ja tulevat taloudellisesti hyvin toimeen, monet jopa paremmin kuin ns. "normaalissa" työssä käyvät kollegat. Tältä sivustolta löydät tietoa kotona tapahtuvasta työskentelystä ja kuinka päästä alkuun itsenäisenä yrittäjänä.