OHJE OMAN VERKKOSIVUN LUOMISEEN

Oman nettisivun luomiseksi tarvitset palveluntarjoajan joka tarjoaa sinulle palvelintilan (ns. webhotellin eli paikan, jossa sivustosi sijaitsee konkreettisesti) ja domain-nimen (verkkosivujesi osoite, esim. elontaito.com). Domain-nimi kannattaa valita siten että se kuvastaa sivustosi sisältöä, sillä Google hyödyntää domain-nimeä hakutuloksissaan. Tällä sivulla esitellään kuinka perustat oman verkkosivuston nopeasti ja yksinkertaisesti.

Palveluntarjoajan löytäminen

Ensimmäinen asia on hankkia sivustollesi palvelintila eli konkreettinen paikka, jonne voit sivusi sijoittaa. Palveluntarjoajia on useita erilaisia ja eroja on niin hinnoissa kuin sopimusehdoissakin. Eräs Suomessakin yleisesti käytetty palveluntarjoaja on GoDaddy. GoDaddy on amerikkalainen yritys jolla on Yhdysvaltojen lisäksi miljoonia asiakkaita yli sadassa maassa ja joka tällä hetkellä on eräs maailman suurimmista domain-rekisteröintiyrityksistä. Ulkomaalaisen palveluntarjoajan valinta on monesti taloudellisesti kannattavampaa kuin suomalaisen vastaavan, johtuen pääasiallisesti Suomen raskaasta verotusjärjestelmästä, mistä syystä suomalaiset palveluntarjoajat joutuvat monesti hinnoittelemaan palvelunsa huomattavasti kalliimmiksi kuin ulkomaiset kollegansa. Koska nettimaailmassa on käytännössä sama missä maassa verkkosivuston palvelin sijaitsee konkreettisesti, monet päätyvät halvempaan ulkomaalaiseen vaihtoehtoon.

Mikäli valitset GoDaddyn palveluntarjoajaksesi on sinun luonnollisesti hallittava englanninkielen perusteet, sillä kanssakäyminen tapahtuu palveluntarjoajan äidinkielellä eli englanniksi. Käytännössä tämä kanssakäyminen on kuitenkin hyvin vähäistä, sillä webhotellin käyttöönotto on lähes täysin automatisoitu toimenpide.

Seuraavassa kuvataan webhotellin käyttöönoton eri vaiheet:

1. Valitse domain

Domain on sivustosi osoite, jonka avulla ihmiset löytävät sen internetistä. Ensimmäinen askel verkkosivuston perustamisessa on keksiä sivustollesi sopiva domain-nimi. Tämän jälkeen sinun on rekisteröitävä nimi itsellesi. Esimerkiksi GoDaddyn domainien rekisteröintisivulla voit tarkistaa, onko joku jo ottanut käyttöön haluamasi domain-nimen kirjoittamalla nimen syöttökenttään ja painamalla "GO".

2. Valitse webhotelli-paketti

Tarjolla on useita erilaisia paketteja. Mikäli olet perustamassa ensimmäistä nettisivuasi et luultavasti tarvitse laajempaa pakettia, vaan peruspaketti riittää hyvin tarpeisiisi. Esimerkiksi GoDaddyn edullisimman peruspaketin hinta on vain muutama euro kuukaudessa.

3. Webhotelli-paketin tilaaminen

Seuraavaksi on vuorossa paketin tilaus. Koska kyseessä on amerikkalainen yritys jolla ei ole suoramaksusopimuksia suomalaisten pankkien kanssa, maksu tapahtuu luottokortilla. Webhotellisi on käytössäsi välittömästi maksun suorittamisen jälkeen. Kun klikkaat paketin vierellä olevaa "Add to Cart" painiketta, pääset sivulle jossa sinulta kysytään domainisi nimeä (avautuvan sivun alalaidassa). Tähän kohtaan syötät valitsemasi domain-nimen muodossa minundomainini.com, jossa "minundomainini" on valitsemasi nimi. Tämän jälkeen etenet seuraavaan vaiheeseen jossa suoritat maksun, jonka jälkeen saat sähköpostiisi viestin, jossa ovat webhotellisi tunnukset ja salasanat sekä linkki webhotellisi hallintapaneeliin.

4. Oman verkkosivuston rakentaminen

Nyt sinulla on hankittuna domain-nimi ja palvelintila. Seuraavaksi sinun täytyy saada varsinainen verkkosivustosi pystyyn. Tähän sinulla on useita eri vaihtoehtoja. Jos englanninkieli on hallussa, GoDaddyn sivuilta löydät selkeät ohjeet kuinka luoda Joomla-pohjainen sivusto webhotelliisi (lue lisää Joomlasta täältä). Samat ohjeet löydät myös googlettamalla Joomlan omilta sivuilta. Käytännössä sinun tulee vain siirtää Joomlan sivuilta ladattavissa oleva asennuspaketti GoDaddy palvelimellesi. GoDaddyn sivuilla on selkeät ohjeet siitä kuinka siirto tapahtuu.

Tämän jälkeen menet webbiselaimellasi hakemistoon, jossa asennuspakettisi sijaitsee ja edelleen tässä hakemistossa menet "administrator" nimiseen hakemistoon (esimerkikki: jos olet sijoittanut Joomlan asennuspaketin hakemistoon jonka nimi on "Joomla", polku on minundomainini.com/Joomla/administrator). Kun asetat edellämainitun osoitteen selaimeesi ja klikkaat enter, pääset Joomlan asennusohjelman aloitussivulle. Tästä eteenpäin seuraat asennusohjelman yksinkertaisia ohjeita ja verkkosivusi on käyttövalmis parissa minuutissa. Mikäli et halua asentaa Joomlaa palvelimellesi itse, GoDaddyn ylläpito tekee tarvittaessa siirron puolestasi. #Päivitys: Tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen monet palveluntarjoajat ovat alkaneet tarjota Joomlaa tai vastaavaa alustaa myös valmiina osana sopimuspakettia, jolloin sitä ei tarvitse asentaa itse palvelimelle.

Tämä verkkosivusto (Elontaito.com) on luotu Joomlan avulla. Joomlalla on runsas määrä erilaisia tepmlaatteja joilla voit helposti luoda haluamasi näköisen sivuston, esimerkiksi menujen sijoittelu ja sivuston eri komponenttien väriteemat voi valita käytännössä parilla klikkauksella. Joomlan käyttö ei edellytä minkäänlaista ohjelmointikokemusta. Mikäli Microsoft Wordin käyttö onnistuu, ei myöskään Joomlan käyttö tule tuottamaan ongelmia.